sobota, 22 października 2011

Schab faszerowany pieczarkami i serem

Autorem artykułu jest Paulina Stelmach


Mój pomysł na dzisiejszy obiad to faszerowany schab pieczarkami i serem. Dodatkiem do tego będą pieczone ziemniaczki i surówka warzywna (ogórek, pomidor, rzodkiewka, szczypiorek, jogurt naturalny).
Proponuje wam ten przepis,  ponieważ jest łatwy w przygotowaniu i trafiający w każde podniebienie. Schab jest idealny jako danie główne, oraz jako zimna przekąska. Idealnie sprawdza się na domowych imprezach.
Składniki

1.1kg schabu bez kości (starajmy wybrać się szerszy w przekroju schab)
2. trzy średnie cebule
3.ser żółty(do wyboru w kostce lub plasterkach)
4.300g pieczarek
5.przyprawy: pieprz , sól, majeranek, czosnek granulowany.
6.oliwa
Schab myjemy i osuszamy. Długim i ostrym nożem nacinamy kieszeń na cała długość schabu. Mięso nacieramy    przyprawami. Najlepiej zawinąć je w folie aluminiowa i włożyć na 30 minut do lodówki (wtedy mięso idealnie przesiąknie przyprawami i nada naszemu daniu zachwycający aromat i nie powtarzalny smak). Kolejnym krokiem jest przygotowanie farszu. Pieczarki obieramy, myjemy  i  kroimy w plasterki, cebulkę  siekamy w drobna kostkę i podsmażamy na patelni aż cebula zarumieni się na złoty kolor .Doprawiamy delikatnie do smaku(wedle uznania). Ser można pokroić w kostkę i dodać do ostudzonego farszu, lub zwinąć w rulonik i włożyć do  kieszeni wtedy ser tworzy "kołderkę" otaczającą  pieczarki i cebulkę. Osobiście ja ser zwijam w rulonik. Faszerujemy schab pieczarkami i związujemy go nitką tak, aby farsz nie wyleciał. Następnie wkładamy schab do formy żaroodpornej, wysmarowanej oliwą. Wcześniej piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Pieczemy około 1.5 godziny. Od czasu do czasu dolewając odrobinę wody .Po godzinie pieczenia dolewam lampkę białego wina, w celu nadania bardziej wyrazistego smaku.

Smacznego.
---
Zapraszam http://breathingspacepepita.blogspot.com/

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz