czwartek, 20 października 2011

Ryby w pomidorach

Polecam tradycyjny przepis ryby po Grecku oraz znakomity przepis w nieco innym wydaniu :-)
Gorąco zachęcam do wypróbowania obu przepisów !


RYBA PO GRECKU
Składniki:

600 gr filetów rybnych (w/g uznania)
80 ml oliwy
1 pietruszka
2 marchewki
1/2 selera
2 cebule
50 gr koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
2 liście laurowe
2 - 3 ziela angielskie
cukier
sok z cytryny

Wykonanie:

Filety opłukać i pokroić w kawałki. Rozgrzać na patelni 2 łyżki oleju, usmażyć rybę z obu stron na złoty kolor - podczas smażenia osolić.
Warzywa obrać, opłukać. Cebulę pokroić w talarki, pozostałe warzywa, tj. marchewki i selera, zetrzeć na tarce bądź pokroić w zapałki. Rozgrzać na patelni pozostałą oliwę, podsmażyć cebulkę, a następnie osobno podsmażyć marchewkę i selera. Połączyć warzywa i zalać 100 ml wody, dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny, dodać listek laurowy i ziele angielskie. Dusić 10 min.
Tak przygotowanym sosem warzywnym zalać rybę i schłodzić (najlepiej pozostawić w zimnym miejscu na noc).

Smacznego!
autor kasiak

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz